Novosti Primorskih pokalnih tekov 2014 Reviewed by Momizat on . Avtor: Venčeslav Japelj (Ljudstvo tekačev)   Pri Reharju v Ložah na Vipavskem, v tradicionalnem gostišču primorskih tekačev, so se 5. novembra 2013 zbrali Avtor: Venčeslav Japelj (Ljudstvo tekačev)   Pri Reharju v Ložah na Vipavskem, v tradicionalnem gostišču primorskih tekačev, so se 5. novembra 2013 zbrali Rating: 0

Novosti Primorskih pokalnih tekov 2014

Avtor: Venčeslav Japelj (Ljudstvo tekačev)

 

Pri Reharju v Ložah na Vipavskem, v tradicionalnem gostišču primorskih tekačev, so se 5. novembra 2013 zbrali predstavniki organizatorjev primorskih ravninskih tekov in koordinatorji (DLT Filipides ter odgovorni za članske in mladinske teke). Pregledali so sezono, ki se je pravkar iztekla, in zasnovali novo.

Na seznamu tekov z letnico 2014 je kar nekaj novosti. Le-ta še ni dokončen, kajti nekateri organizatorji morajo še sprejeti in sporočiti svoje odločitve o morebitnem sodelovanju. Novogoriški tek po Panovcu se s februarja seli na september, v čas občinskega praznika. Divaškega teka ne bo v PPT, ker organizatorji niso pokazali dovolj zavzetosti. Vipavski tek bo izgubil mladinske teke, prihodnje leto bo namenjen samo odraslim. Stadionski tek na 5000 metrov se bo iz Nove Gorice preselil v Koper. Tek v Idrijski Beli se po zaslugi idrijskih študentov vrača v PPT, obnovljen in prežet z energijo mladih. In še jagoda vrh smetane: v Istri bodo pripravili Istrski maraton s tremi teki, maratonom, polmaratonom in 9-kilometrskim rekreativnim tekom, vsi bodo šteli za udeležbo, najdaljši pa bo veljal za primorsko odprto prvenstvo v maratonu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pregled dogajanja v letošnji sezoni je pokazal, da je število odraslih tekačev upadlo, pri mladini pa so se – razveseljivo – vrtele podobne številke kot lani. Organizatorji poznajo predvsem dva vzroka: padec življenjske ravni, ki je prizadel zlasti družine z več tekači, in nadaljnji porast števila tekov. Predstavnik Timinga Poljane, ki opravlja meritve za PPT, Aleš Šubic, je predstavil nekaj tehtnih ugotovitev o stanju tekov, pri čemer je izhajal iz primerjave gorenjske in primorske tekaške prakse. Povedal je, da klasični pokali izgubljajo naboj, uveljavljajo pa se novi teki, temelječi na marketinških prijemih in vstavljeni v nove tržne niše. V porastu so teki, ki predstavljajo posebne zgodbe, so nekaj izjemnega, tematskega, zanimivega (denimo nočni teki, teki po starih mestnih središčih, prek mostov …). Kriza klasičnih tekov ni nujno nekaj slabega, morali bi jo jemati kot priložnost za nov zalet, vsekakor pa potrebujejo prenovo in osvežitve. Opirati se morajo na sodobna sredstva komuniciranja (lastne spletne spletne strani, prisotnost na družabnih omrežjih, mailing liste …).

Nekaj teh prvin je opaziti tudi pri primorskih tekih, žal pa prevladuje pomanjkanje idej in neprilagajanje novim razmeram. Organizatorji denimo tarnajo, da se je udeležba zmanjšala, ne naredijo pa dovolj za to, da se primerno predstavijo na spletu in tudi sicer v javnosti. Za zgled se lahko postavi ajdovski Majski tek. Tam so izpeljali nekajtedenske priprave na sodelovanje v tem teku, opremili so se s posebnimi majicami in ves čas sokrajane opozarjali na bližajoči se tekaški dogodek. K sodelovanju so povabili šole in si zagotovili obilnejšo udeležbo na mladinskem teku, lotili pa so se tudi pritegovanja otrok v vrtcih. Izkoristili so priložnost, ki jo nudi njihov športni center, ponudili so kopanje v bazenu (in tega naslednji dan izpraznili, saj so – po pričakovanju – tekači kopanje izkoristili tudi za umivanje po teku).

Z 299 udeleženci je bil letos najštevilneje obiskan Vipavski tek.

Tudi v sezoni 2014 bodo veljala uveljavljena pravila tekmovanja v pokalu, startnina ostaja pri desetih evrih, za kar tekač dobi praktično darilo, topli obrok, osvežitev ob progi, novost pa je, da bodo organizatorji dodatne praktične nagrade delili po svojih zmožnostih (doslej je bila to obveza).

Scroll to top